HET BEWONERSPLATFORM
HOOGSPANNINGSLIJNEN
VEENENDAAL

 
 

Het plan van Tennet over de uitvoering is klaar. Wat opvalt is dat een aanzienlijk deel van de verkabeling via de techniek van horizontaal gestuurd boren zal gaan. Dit gaat onder de straat door. Verkabeling kost in Veenendaal maximaal 5,7 miljoen euro.
Dat is aanzienlijk lager dan de 7 miljoen waar drie jaar geleden en 27 miljoen waar zeven jaar geleden mee werd rekening gehouden. In april 2019 neemt de Gemeenteraad van Veenendaal een besluit. 

Al vijftien jaar is Veenendaal samen met het Platform bezig om de hoogspanningslijnen ondergronds te brengen.

Waarom doen we dat ook alweer:
- wonen onder die draden kan de gezondheid schaden. Dit werd 2018 nogmaals bevestigd door de Gezondheidsraad.
- de brandweer mag niet blussen bij gebouwen onder die leidingen. Het gaat om zo'n zevenhonderd woningen en diverse bedrijven
- hoogspanningsmasten staan inbreidingslocaties in Veenendaal in de weg
- hoogspanningsmasten zijn in 1955 geplaatst en zijn sterk verouderd en niet onderhouden.
- de elektrificering van de maatschappij zorgt ervoor dat er steeds meer elektriciteit door de leidingen gaat. 
De electriciteits snelweg van Dodewaard naar Diemen had vroeger 125 Mega volt Ampere vermogen en dat is gestegen naar 1.000 Mega Volt Ampera. 
- hoge masten midden door Veenendaal is niet meer van deze tijd. De grootste twintig gemeenten van Nederland hebben dit al jaren niet meer. 

Het AD publiceerde deze week:

Veenendaler Michael Melssen houdt zich al jarenlang bezig met de verkabeling namens het bewonersplatform Hoogspanningslijnen Veenendaal. En hij is wat verbaasd door de toon van B en W. ,,Want het is veel geld, maar in het verleden waren de bedragen veel groter.” Hij vindt het wel opmerkelijk dat de gemeente niet rept over een financiële bijdrage van de provincie Utrecht. ,,Want die bijdrage van 20 procent geldt voor de niet landelijke overheid, niet alleen de gemeente. Als straks de verkiezingen achter de rug zijn en er nieuwe provinciale staten zijn, kan het geen kwaad om dat nog eens bij de provincie aan te kaarten.” Als de raad akkoord gaat, kan de verkabelingsopdracht ingediend worden bij Tennet. Melssen hoopt dat het snel gaat. ,,Je loopt het risico dat we straks achter aan de rij staan. Je ziet in andere gemeenten zoals in Wageningen dat er al een beslissing is genomen. Veenendaal moet dat nog steeds doen.” Het werk gaat bij groen licht dan nog zo'n vijf jaar duren. Veenendaal zou het benodigde geld uit één keer een potje kunnen halen waarin het de precariobelasting stopt. Dat geld is echter nog steeds inzet van een lopende rechtszaak met Stedin. 

 

Hoogspan Platform

Wij zijn een groep bewoners in Veenendaal die zich verenigd hebben in dit platform. Onze doelstelling is: "Het laten verdwijnen uit de woonkern van de hoogspanningslijn". Het platform bestaat momenteel uit de volgende leden:

JAAP SCHILPEROORT (voorzitter)
MICHAEL MELSSEN (secretaris /woordvoerder)
INEKE MIEZELMOE (penningmeester)
NICO MIEZELMOE (lid)
SJAAK VAN DE BOVENKAMP (lid)
JAN VAN 'T VEER (lid)
ARIE TERLOUW (lid)
KOOS VAN DER PLAS (lid)
AREND VAN KAMPEN (lid)